Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w pomarańczach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kaczki 2 sztuk
sól do smaku
pieprz
majeranek 1 łyżeczka
pomarańcza 3 sztuk
masło 2 łyżki
marchew 2 sztuk
cebula 2 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanka
cukier 1,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
chili 1 szczypta
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w pomarańczach

Kroki postępowania

1
Kaczkę natrzeć solą pieprzem i posypać lekko majerankiem i chilli. Odstawić na noc. Kostkę bulionu rozpuścić w szklance wrzątku. Kaczkę zalaną połową szklanki bulionu, w przykrytym naczyniu wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni, piec 60 minut stopniowo zwiększając temperaturę do 250 stopni i podlewając często bulionem z naczynia.
Krok 1 - Kaczka w pomarańczach foto
2
Warzywa pokroić w kostkę. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, drugą pokroić w plastry, trzecią obrać i pokroić na kawałki. Po 60 minutach pieczenia do kaczki wrzucić warzywa i wlać resztę bulionu, wino i sok z pomarańczy, obłożyć ją plastrami pomarańczy i piec jeszcze 40 minut. Odlać pół szklanki sosu spod kaczki. Pozostałą pomarańczę podsmażyć na maśle.
Krok 2 - Kaczka w pomarańczach foto
3
Kaczkę wyjmujemy z naczynia, sos odcedzamy. Cukier w małym garnku rozpuszczamy, dodajemy odlany sos z mąką ziemniaczaną i dodajemy do odcedzonego sosu. Gotujemy. Kaczkę podawać obłożoną pomarańczą.
Krok 3 - Kaczka w pomarańczach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 27.05.2012 11:07
extra
kate.500 27.04.2012 08:30
super
stokrotka 07.02.2012 08:59
super
cooleczka 06.02.2012 18:01
pycha
Dorota76 06.02.2012 17:26
super
owocówka 06.02.2012 16:58
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak