Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa czekolada mleczna z mietą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/2 kostki
mleko 1/3 szkl
cukier 1/2 szkl
mleko w proszku 1, 5 szklanki
esencja miętowa 2 łyżeczki
kakao 2 łyzki, masło,kakao i cukier rozp

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa czekolada mleczna z mietą

Mleko, masło, cukier i kakao rozpuszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu ok.10 min. Studzimy do temperatury pokojowej, dodajemy esencję miętową i tyle mleka w proszku, żeby masa była bardzo gęsta i można w niej postawić łyżkę. Przekładamy masę do płaskiego naczynia, zostawiamy 2 godziny w chłodnym miejscu, przekładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 28.01.2014 16:44
fajny przepis
misia53 02.08.2013 23:42
z miętą też się nie spotkałam w czekoladzie choć z nadzieniem miętowym owszem
IZABELA29 09.10.2012 08:53
Esencja mietowa czyli co ? napar z herbaty czy jest coś takiego gotowego,? przepraszam ale nie kupowałam nigdy i stąd moje pytanie
rjustysia 14.07.2012 11:56
Bardzo lubię domową czekoladę. Kiedyś robiłam ją bardzo często, choć z miętą nie próbowałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak