Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie bułeczki śniadaniowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułeczki
mleko 150 ml
masło 50 g
Goździki całe Prymat 3 sztuki
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 380 g
otręby pszenne 20 g
rodzynki 20 g
suszone morele 80 g
jajko 1 sztuka
Do posmarowania:
jajko 1 sztuka
mąka 2 łyżki
cukier 1/2 łyżki
woda 3 łyżki
Glazura:
cukier 1 łyżka
drożdże 7 g
woda 1 (gorąca)
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie bułeczki śniadaniowe

Kroki postępowania

1
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło o goździki i gotujemy na niewielkim ogniu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy goździki.
Krok 1 - Słodkie bułeczki śniadaniowe foto
2
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier, rodzynki, posiekane morele, przyprawę korzenną
Krok 2 - Słodkie bułeczki śniadaniowe foto
3
wbijamy jajko i wlewamy mleko z masłem
Krok 3 - Słodkie bułeczki śniadaniowe foto
4
Zagniatamy ciasto. Jak będzie już jednolite i elastyczne to robimy z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na noc do lodówki.
Krok 4 - Słodkie bułeczki śniadaniowe foto
5
Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, a jak zagrzeje się już do temperatury pokojowej, to ponownie wyrabiamy ciasto, aż będzie tak elastyczne jak wieczorem. Robimy to na suchej stolnicy, bez podsypywania mąki!
Formujemy 16 niewielkich bułeczek, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem na każdej bułeczce robimy nacięcie w kształcie krzyżyka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 5 - Słodkie bułeczki śniadaniowe foto
6
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z mąki, cukru i wody robimy gęstą zawiesinę, którą za pomocą małej łyżeczki umieszczamy w zrobionych wcześniej nacięciach.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Z gorącej wody i cukru robimy glazurę, którą smarujemy bułeczki od razu po wyjęciu z piekarnika.
Krok 6 - Słodkie bułeczki śniadaniowe foto
7
Najsmaczniejsze są na ciepło, bez żadnych dodatków, lub posmarowane masłem.
Krok 7 - Słodkie bułeczki śniadaniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa6274879 05.02.2012 22:43
Świetne! Nie przepadam za morelami, więc zamienię np. na śliwki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak