Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdzowe \"Topielec\"

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 40 dkg
cukier 25 dkg
mleko 200 ml
margaryna 15 dkg
jaja 3 dkg
drożdże 7 dkg
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe \"Topielec\"

Do drożdzy dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, rozpuścić to w letnim mleku. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośniecia. Tłuszcz połączyć z jajami i mąką i połączyć z rozczynem. Z ciasta uformować kulę i zatopić w zimnej wodzie. Gdy ciasto wypłynie, dodać cukier, c. waniliowy, odrobinę mąki i wyrobić. Ciasto włożyć do formy i piec 40 minut

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak