Ciasto drożdzowe \"Topielec\"

Ciasto drożdzowe \"Topielec\"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dkg
  • cukier

    25 dkg
  • mleko

    200 ml
  • margaryna

    15 dkg
  • jaja

    3 dkg
  • drożdże

    7 dkg
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do drożdzy dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, rozpuścić to w letnim mleku. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośniecia. Tłuszcz połączyć z jajami i mąką i połączyć z rozczynem. Z ciasta uformować kulę i zatopić w zimnej wodzie. Gdy ciasto wypłynie, dodać cukier, c. waniliowy, odrobinę mąki i wyrobić. Ciasto włożyć do formy i piec 40 minut

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat