Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z jajkami i grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 20 dag
gotowana szynka 10 dag
masło 5 dag
mąka pszenna 5 łyżek
mleko 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
jajko 10
małe cebule 2
sok z cytryny
natka pietruszki pęczek
olej do smażenia
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z jajkami i grzybami

Ugotowane na twardo 8 jaj, obraną cebulkę, szynkę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Wymieszać, dodać posiekaną natkę, przyprawić. Pieczarki skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Masło roztopić w garnku, dodać mąkę, mleko, przyprawy, roztrzepać i dodać do masy. Żółtka z pozostałych jaj dodać do masy. Jeśli masa jest luźna, dodać bułkę tartą. Uformować kotleciki, obtoczyć w roztrzepanym białku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak