Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paruchy z marmoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
mleko ciepłe 3/4 szklanki
jajko 3 szt
drożdże 30 g
cukier 1 łyżka
olej 3 łyżki
sól
marmolada owocowa

Przepis i sposób przygotowania na: Paruchy z marmoladą

Kroki postępowania

1
Z drożdży ,ciepłego mleka, 2 łyżek mąki i cukru robimy zaczyn ,który odstawiamy na 10 minut by podwoił swą objętość.
Krok 1 - Paruchy z marmoladą foto
2
Następnie wsypujemy reszte mąki, jajka ,wlewamy olej oraz dosypujemy szczypte soli do miski.
Dolewamy wyrośniety zaczyn i wyrabiamy ciasto około 15 minut.
Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Krok 2 - Paruchy z marmoladą foto
3
Do dużego garnka wlewamy wode około 1/4 jego objętości .
Przykrywamy gazą lub pielucha tetrową . Gotujemy wode.
Z ciasta kształtujemy kulki o średnicy 5 cm i układamy na pieluszce lub gazie.
Krok 3 - Paruchy z marmoladą foto
4
Przykrywamy miską o średnicy garnka. Parujemy 7 minut pod przykryciem.
Krok 4 - Paruchy z marmoladą foto
5
Gotowe paruchy po 7 minutach. Wykładamy łyżką na talerz.
Krok 5 - Paruchy z marmoladą foto
6
Nacinamy po środku nożem i wkładamy łyżeczkę marmolady
Krok 6 - Paruchy z marmoladą foto
7
Oto gotowe pyszne pulchne paruchy
Krok 7 - Paruchy z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 14.01.2014 10:48
pychotka!!!
czekoladka_m 13.07.2013 21:34
mniam, jak dawno już nie jadłam:)
romanrafal
romanrafal 18.12.2012 15:45
świetny przepis
rjustysia 21.07.2012 12:54
Wyglądają bardzo smacznie. Dawno nie jadłam takich klusek :)
leonkot 04.06.2012 17:59
muszę zrobić :)
Kas2 25.02.2012 16:58
ale ciasto pięknie wyrosło!
barbara11561 21.02.2012 07:31
pyszne ,też takie robiłam,ale jakoś ostatnio o nich zapomniałam
olkaaa 16.02.2012 08:18
super
Iwona56 13.02.2012 19:40
bardzo je lubię u mnie nazywają się parowce
Iwona56 13.02.2012 19:40
bardzo je lubię u mnie nazywają się parowce
IZABELA29 07.02.2012 10:31
serca
IZABELA29 07.02.2012 10:31
przez żołądek do seca
ben-ka 06.02.2012 09:13
przepyszne jedzonko serwujesz Iza:)
IZABELA29 06.02.2012 08:27
Do jednej chciałam od razu wsadzić marmolade ale za dużo klejenia rąk do ciasta, wolałam zrobić bez marmolady i pózniej ją wsadzic do środka ,wygodniej i czystrza praca
sylwia / sytofala 05.02.2012 21:13
u mnie wałkowało się ciasto i wykrawało szklanką koła , ale ten myk z odrywaniem ciasta i formowaniem kuli dla mnie rewelacja :) a nacięcie na marmoladę , czemu ja na to nie wpadłam ?? Dziękuję bardzo :) :)
agunesu 05.02.2012 19:23
zawsze kupuje je gotowe, ale teraz zrobię sama za pomocą tego przepisu. Swietny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak