Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęczowe ciasto

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 5 sztuk
olej 1/2 szklanki
kompot agrestowy 1 szklanka
DODATKOWO:
barwniki spożywcze
lukier
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowe ciasto

Z jajek oddzielić białka i ubić na sztywno, do ubitej piany dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy beza jest sztywna dodać do niej żółtka i cały czas ubijać dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kompot(może być dowolny, ważne, aby był jasny i lekko kwaskowy)ciasto ubijać do momentu uzyskania pęcherzyków powietrza, gładkie ciasto podzielić na trzy części i zabarwić je dowolnymi barwnikami. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, ciasto lać porcjami po dwie łyżki na zmianę, aż do wykorzystania całego ciasta. Piec w temp. 180 st około 60-65min, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy, polać lukrem i ozdobić kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolcia_zip 19.03.2012 16:03
Fantastyczne ciacho. Super! Jakich barwników używasz? W płynie? W proszku? W żelu? I jakiej firmy? Z góry dzięki za odpowiedź.
Zoso 12.03.2012 20:46
wygląda super
Agnieszka_B 05.02.2012 20:46
Piękne ciacho!
caralajna 05.02.2012 17:43
podoba mi się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak