Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z masą serowo-szynkową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 15 dag
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
jajko 4 szt
szynka 20 dag
serki topione 2 szt
masło 10 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z buraków 3 łyżki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z masą serowo-szynkową

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem masła. Gdy masło się stopi i połączy z wodą garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy mąkę, sól i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu /ciągle mieszając/ aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy po jednym jajku dokładnie wyrabiając masę. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 25 min. w temp. 200 stopni C. Szynkę mielimy lub bardzo drobno siekamy, mieszamy z serkiem i sokiem z buraków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące ptysie przekrawamy w poprzek i wypełniamy przygotowaną masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak