Rugelach

Rugelach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • standardowej kostki masła, 125g do ciasta+ kostka 250g do nadzienia

    1/2
  • g tłustego białego sera

    125
  • szkl. drobnego cukru do nadzienia+1 łyżka do ciasta

    1
  • łyżeczki soli

    1/2
  • szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu

    1,5
  • g rodzynek i moreli

    250
  • g łuskanych orzechów włoskich

    250
  • łyżeczki cynamonu mielonego

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rugelach to tradycyjne ciasteczka kuchni żydowskiej, podawane podczas Chanuki

CIASTO: ser biały zmielić, dodać miękkie masło i utrzeć. Następnie dodać jajko, sól i 3/4 mąki - zagnieść ciasto - powinno być miękkie, plastyczne jak...plastelina i nie kleić się do rąk, jeśli trzeba dosypać resztę mąki (jej ilość zależy od wielkości jaja i wilgotności sera). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 12 godzin, najlepiej na noc.
NADZIENIE: orzechy posiekać, rodzynki i morele też. Cukier wymieszać z cynamonem. Masło roztopić, przestudzić - wydaje się go dużo, ale tyle ma być.
WYKONANIE: ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę. Każdą rozwałkować, podsypując lekko mąką, na placek o średnicy m/w 15 cm. Placek posmarować 4 łyżeczkami rozpuszczonego masła, posypać orzechami i owocami a następnie posypać równomiernie 4 czubatymi łyżeczkami cukru z cynamonem. Każdy placek pokroić na 6 trójkątów a te zwinąć delikatnie od szerszego brzegu do środka. Ciastka ułożyć luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki+2 arkusze papieru). Wierzch posmarować roztopionym masłem i posypać odrobiną cukru. Piec ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż ładnie się zezłocą, ale trzeba pilnować żeby się nie przypaliły! Blaszkę z upieczonymi ciastkami wyjąć, wstawić drugą. Kiedy wystygną można jeść.

Polecam bo są na prawdę pyszne!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

31.12.2013 17:56
wolałabym być Żydem, nawet popapranym, niż głupim Anonimem

ALAGOR

19.01.2013 19:33
ciekawe i nieszablonowe!

satysfakcjakuchenna

11.07.2011 08:41
Rewelacja, nie wiem czy sobie z tym przepisem poradzę ale cchciałabym wyczarować takie cuda

Agiatis

16.06.2011 20:58
super!

banditka

06.06.2011 10:23
całkiem ciekawe :)

Kopiko1983

14.05.2011 21:27
Pycha!

Goya

06.02.2011 20:11
mniam mniam

SmacznaPyza

27.10.2010 09:57
mam już zamówienie na Święta na większą ilość bo bardzo smakowały rodzince

Ewa104

27.10.2010 08:06
Smakowitości!

aguus

19.08.2010 21:38
Przepis godny polecenia:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat