Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczek z boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1 szt
ziemniaki 5 szt
czosnek 3 ząbki
olej 2 łyżki
mąka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 3 ziarna
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
wędzony boczek 20 (chudy)
kapusta kiszona 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczek z boczkiem

Kapustę kiszoną lekko szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy dwoma litrami zimnej wody, dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy. Pod przykryciem na średnim ogniu gotujemy ok. 20 min.Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę a cebulę drobno siekamy. Warzywa dodajemy do kapusty i gotujemy razem dalsze 30 min. Po tym czasie dodajemy odcedzone ziemniaki i gotujemy razem 10 min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ma nim boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Dodajemy do zupy i gotujemy 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak