Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka ziemniaczna 30 dag
mąka pszenna 5 dag
jajko 2
sól
pieprz
mięso wieprzowe 40 dag
cebula 1
śmietana 30% 100 g
mąka pszenna 2 łyżki
sól
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem

Kluski śląskie: Ugotować ziemniaki.Ugotowane ziemniaki włożyć na stolnice,wbić jajka,dodać skrobię ziemniaczaną,dodać sól,pieprz i zagnieść ciasto.W czasie zagniatania podsypać mąką pszenną.Z powstałego ciasta formować okrągłe kluseczki,spłaszczać i robić w każdej wgłębienie.Gotować we wrzącej osolonej wodzie3 minuty od momentu wypłynięcie. Sos: Pokroić mięso w kosteczkę,umyć,włożyć do głębokiej patelni,przykryć przykrywką,wstawić na piec,dusić aż wyparuje woda,podsmażyć na oleju,dodać cebulę,doprawić solą,pieprzem,kucharkiem,dolać wody,podgotować,dodać rozmieszaną mąkę z wodą,jeszcze chwilkę gotować ,na koniec dodać śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 18.06.2013 22:24
bardzo lubie
AURELKA 29.03.2013 20:10
bardzo je lubię
Fiffi 17.03.2012 21:51
pychota
Wafelek2601 27.02.2012 15:51
pyszne
Anna138 12.02.2012 13:41
pyszne
Beata73 11.02.2012 16:09
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak