Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciacha - szybkie i pyszne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
margaryna 15 dag
jaja 2 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
tłuszcz do wysmarowania
foremki do nadania kształtów
cukier waniliowy 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciacha - szybkie i pyszne

1. Oddzielamy białka od żółtek.

2. Żółtka, margarynę, mąkę, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią oraz cynamon szybko zagniatamy. Formujemy kulę z ciasta, zawijamy ją folią i wstawiamy na 45minut do lodówki.

3. Ciasto wyjmujemy, bierzemy połowę z niego. 1 - połowę wstawiamy do lodówki 2 - połowę rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i za pomocą foremek wycinamy różne kształty.

4. Blaszkę smarujemy tłuszczem i układamy na niej wycięte kształty z ciasta. Trzeba pamiętać aby zachowywać odstępy między ciasteczkami aby nie zlepiły się gdy będą w piekarniku.

5. Po wykończeniu pierwszej połowy ciasta, wyjmujemy drugą i robimy to samo. Chodzi o to aby ciasto zbytnio nie nagrzewało się przed włożeniem do piekarnika.

6. Blaszkę z ciastkami po zapełnieniu od razu wstawiamy do piekarnika. Ciasteczka pieczemy ok 12-15 minut w temp 180 stopni. Gotowe ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 28.03.2013 07:07
Super ciacha :)
kuklik 04.11.2012 14:58
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak