Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet korzenny ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe pieczone 700 g
wątróbka drobiowa 300 g
cebula 1 szt
jajko 2 szt
czosnek 2 ząbki
śliwki suszone 200 g
słonina 100 g
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra 1/2 łyżeczki
pieprz czarny 1/2 łyżeczki
imbir 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
gałka muszkatałowa 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet korzenny ze śliwkami

Mięso wieprzowe upieczone - ja wzięłam schab i karkówkę - pokroić na drobne kawałki, wątróbkę oczyścić, pokroić, słoninę pokroić w małą kostkę. Mięsa i słoninę wrzucić do blendera ze śliwkami suszonymi, posiekaną cebulą i czosnkiem, dokładnie zmielić, dodać żółtko i przyprawy.
Białka ubić na sztywno, połączyć z masą mięsną. Masę wyłożyć do formy keksowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
Piec ok. 1 i 1/2 godziny w temperaturze ok. 170 st.

Formę można przykryć folią aluminiową aby pasztet nie przypalił się z wierzchu. Ilość słoniny dodanej do mięsa jest orientacyjna, im chudsze mięso tym więcej dodaje się słoniny.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 23.02.2012 08:18
aromatyczny pasztecik
caralajna 11.02.2012 21:23
super! zwłaszcza że jest tak dobrze doprawiony, ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak