Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/3 szt
kapusta pekińska 1/4 szt
olej
Liść laurowy suszony Prymat
mąka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
sok z cytryny
ziele angielskie
cebula
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
cukier
dorsz 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Kroki postępowania

1
Rybę umyć, posypać przyprawą do ryb i obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na oleju. Skropić rybki połową soku z cytryny.
Krok 1 - Ryba po grecku foto
2
Kapustę drobno pokroić. Warzywa obrać, umyć, cebulę pokroić drobno, natomiast resztę zetrzeć grubo na tarce.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulkę, następnie dodać pozostałe warzywa, również kapustę, dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i cukier. Potem zalać 100 ml wody i dusić pod przykryciem 30 minut
Krok 2 - Ryba po grecku foto
3
Na patelni wyłożyć 1/3 części warzyw, potem dać połowę usmażonych ryb, i kolejną warstwę warzyw, skropić cytryną, pozostała część ryb.
Krok 3 - Ryba po grecku foto
4
Przykryć ostatnia porcją warzyw. Odstawić na 1 dzień, potem jest najlepsza ryba.
Krok 4 - Ryba po grecku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 20.10.2012 11:44
jak ja ją uwielbiammm;)
Sylwia56
Sylwia56 17.06.2012 15:19
uwielbiam
bas113 06.02.2012 23:53
pycha
bas113 06.02.2012 23:53
pycha
Anio?eczek 05.02.2012 11:34
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak