Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks bananowy z morelami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 0,5 szklanki
masło 0,3 kostki
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mleko 15 łyżek
płatki migdałowe 5 dag
suszone morele 5 dag
cynamon 1 łyżeczka
sok z cytryny 3 łyżki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
banan 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Keks bananowy z morelami

Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy jajka i wlewamy mleko. Wszystko razem mieszamy mikserem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masła z cukrem, mlekiem i jajkami. Wszystko ucieramy dokładnie mikserem. Banany obieramy i razem z morelami kroimy w kostkę. Dodajemy sok cytrynowy i cynamon oraz połowę płatków migdałowych i mieszamy. Powstałą mieszankę porcjami dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.Formę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Wyrównujemy i posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 45 min w temp. 190 stopni C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak