Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka w śmietanie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 1 kg
cebula 1 szt duża
śmietana 30% 200 ml
mąka 2 łyżki
natka pietruszki 5 gałązek
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier 1 szczypta
bulion 1 mięsny

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka w śmietanie

Brukselkę oczyszczamy, płuczemy, odcinamy końcówki i wierzchnie liście. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Oprószamy solą i często mieszając podsmażamy aż będzie szklista. Następnie dodajemy brukselkę, chwilkę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusimy ok. 15-20 min. Gdy brukselka bedzie miękka dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 16.05.2012 22:33
pomysłowe
Joanna108
Joanna108 20.02.2012 11:42
szkoda, że nie ma zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak