Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś w pomidorach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filety z gęsi 2 szt
pomidory 30 dag
ryż 1 szklanka
czosnek 4 ząbki
majeranek 0,5 łyżeczka
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
woda 2,5 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś w pomidorach

Filety z gęsi /ewentualnie mogą być udka/ kroimy na kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie oprószamy solą i przyprawami i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie obsmażamy na tłuszczu, dodajemy posiekany czosnek, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i dusimy aż płyn /sos/ prawie całkowicie odparuje. Następnie wsypujemy suchy ryż, wlewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 min. od czasu do czasu mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak