Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 2 sztuki
mleko ciepłe 1 i 1/2 szklanka
drożdże 10 dag
cukier 1 szklanka
marmolada
olej 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułki

W 1/2 mleka i 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wsypać cukier, dodać roztrzepane jajka, drożdże i wyrabiać, dolać resztkę mleka. Na końcu dodać olej.Wyrabiać do uzyskania gładkiej masy.
Odstawić na prawie godzinę w ciepłe miejsce.
Formować kulki w środek wkładając marmoladę.
Piec 15 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak