Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbek inaczej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
cebula 4 sztuki
marchewka 2 sztuki
jajko 2 sztuki
olej 1 łyżka
bułka czerstwa 2 sztuki
bulion 1 szklanka
sól, pieprz
mąka 1 łyżka
przecier pomidorowy 6 łyżek
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
kapusta włoska 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbek inaczej

Kapustę należy obgotować około 10 minut. Zdjąć potem z niej liście i ułożyć jeden obok drugiego tak żeby na siebie zachodziły i tworzyły zwarty prostokąt. Dwie cebule obrać i pokroić w kostkę, na gorący olej ja wrzucić i zeszklić. Bułki namoczyć i odcisnąć. Mięso wymieszać z cebulą, bułkami, kminkiem i jajkami, doprawić solą i pieprzem i wyłożyć tak przygotowana masę na ułożone wcześniej liście kapusty i zwinąć w roladę i włożyć do naczynia żaroodpornego i polewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Pozostałe cebule i marchew pokroić w kostkę i wsypać na wierzch gołąbka. Piec ok 60 minut w 180 stopniach. Wywar zagęścić mąką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak