Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio z gruszki i żurawiny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszka 1 cała
czekolada deserowa 40 g
śmietana 30% 3-4 łyżki
wódka 1 łyżka
sok z cytryny
żurawina
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
papryka czerwona 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z gruszki i żurawiny

Żurawinę zalewamy małą ilością gorącej wody i zostawiamy na jakieś 10 minut.
Słodką i soczystą gruszkę obieramy i kroimy na cienkie plastry (najlepiej przekroić na pół i skrawać po cienkim pasku aż dojdzie się do gniazda nasiennego i dopiero wtedy je usunąć). Układamy gruszkę na 2 mniejszych lub 1 dużym talerzu i skropić sokiem z cytryny.
Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietany na parze, dodać paprykę czerwoną ostrą i pieprz cayenn a na koniec dodać łyżkę alkoholu (proponuję wódkę lub śliwowicę). Skropić sosem gruszki. Odsączyć żurawinę i posypać nią gruszki.
Można podawać od razu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak