Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z powidłem śliwkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
piwo 1/2 szklanki
margaryna 1 kostka
cukier puder
powidło śliwkowe
margaryna do smarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z powidłem śliwkowym

Margarynę rozdrabniamy za pomocą noża, a później łączymy z przesianą mąką tortową. Do tego wlewamy pół szklanki piwa i całość bardzo dokładnie mieszamy. Z tych składników dobrze wyrabiamy ciasto. Powstałe ciasto powinno być sprężyste. Ugniecione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinamy za pomocą szklanki kółka, a do każdego z wyciętych kółek nakładamy po trochę powidła śliwkowego. Ciasteczka zawijamy bardzo szczelnie. Ciasteczka układamy na formie, którą najpierw musimy nasmarować margaryną. Ciasteczka piwne z nadzieniem śliwkowym pieczemy przez około 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, a następnie posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 08.02.2012 10:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak