Ciasteczka z powidłem śliwkowym

Ciasteczka z powidłem śliwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • piwo

    1/2 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier puder

  • powidło śliwkowe

  • margaryna do smarowania formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozdrabniamy za pomocą noża, a później łączymy z przesianą mąką tortową. Do tego wlewamy pół szklanki piwa i całość bardzo dokładnie mieszamy. Z tych składników dobrze wyrabiamy ciasto. Powstałe ciasto powinno być sprężyste. Ugniecione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinamy za pomocą szklanki kółka, a do każdego z wyciętych kółek nakładamy po trochę powidła śliwkowego. Ciasteczka zawijamy bardzo szczelnie. Ciasteczka układamy na formie, którą najpierw musimy nasmarować margaryną. Ciasteczka piwne z nadzieniem śliwkowym pieczemy przez około 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, a następnie posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pioge7

08.02.2012 10:02
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat