Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jabłkami i budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
mleko 125 ml
drożdże 20 g
żółtko jajek 2
olej 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
jabłka 5 szt
cukier 3/4 szkl
budyń czekoladowy
białko 2
margaryna 20 g
cukier 2 łyżki
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jabłkami i budyniem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpusczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyzki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrosnietego ciasta dodajemy reszte mąki ,olej, margarynę rozpuszczoną ,żółtka i pozostały cukier .Wyrabiamy i odstawiamy do ponownego wyrosnięcia.
Krok 1 - Placek z jabłkami i budyniem foto
2
Jabłka obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach ,przesmażamy z cukrem około 10 minut.
Gotujemy budyń na szklance mleka.
Łaczymy z wystudzonymi jabłkami.
Dodajemy połowe ubitych na sztywno białek.
Krok 2 - Placek z jabłkami i budyniem foto
3
Na blasze posmarowanej margaryną i posypaną maką wykładamy ciasto, warstwe jabłek i na koniec kruszonkę zrobioną z 20 g margaryny oraz 2 łyżek mąki i cukru.
Pieczemy 50 minut w temeraturze 180 stopni C.
Krok 3 - Placek z jabłkami i budyniem foto
4
Gotowe ciacho
Krok 4 - Placek z jabłkami i budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.01.2014 09:10
bardzo dobry
pajbek 13.11.2013 11:46
Rozumiem, że ten smakowity kawałek to dla mnie :-)
ewka1978 04.04.2013 09:36
bardzo fajne połączenie
wojr63 25.04.2012 23:45
wyśmienity
Grażyna13 14.03.2012 10:32
pyszny :)
Magdalena/26Mooi 14.02.2012 12:50
bardzo dobry
anemon 05.02.2012 08:06
Ciasto z jabłkami zawsze warto upiec.
Mysiunia 04.02.2012 20:50
apetyczny :)
stokrotka 04.02.2012 20:20
aż ślinka cieknie
Beatris 04.02.2012 18:50
Poproszę kawałek. Lubię ciasta z jabłkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak