Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki z polewą czekoladową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biały ser 1/2 kg
mąka 1/2 kg
jajko 3 sztuki
margaryna 1/2 kostki
cukier 2 łyżki
spirytus 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
DODATKOWO:
smalec 1/2 kg
polewa czekoladowa 20 dag
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki z polewą czekoladową

Margarynę stopić i przestudzić. Ser skręcić przez maszynkę. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem i sodą, dodać ser, jajka, alkohol i płynny tłuszcz, zagnieść ciasto i schłodzić. Po około 2 godz ciasto rozwałkować na 1.5 cm i szklanką wyciąć kółka w nich wyciąć mniejsze kółeczka. Rozpuścić smalec i w gorącym smażyć na złoty kolor oponki po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić. Rozpuścić polewę i polać nią zimne oponki, na koniec posypać kolorową posypką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 04.11.2012 13:34
Przepysznie wyglądają!
owca441 27.03.2012 17:15
pyszne
anemon 06.02.2012 08:23
Przepis bardzo na czasie, a oponki przepysznie wyglądają.
Agnieszka_B 04.02.2012 10:04
Uwielbiam oponki!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak