Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijak

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka pszenna 4/5 szklanki
cukier 1/3 szklanki
tłuszcz do formy
mleko 3,5 szklanki
mąka pszenna 3,5 łyżki
mąka ziemniaczana 3,5 łyżki
masło lub margaryna 1,5 kostki
cukier 4/5 szklanki
cukier waniliowy 32 g
NA POLEWĘ:
masło lub margaryna 1/4 kostki
cukier 2 łyżki
kakao 2 duże łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pijak

Kroki postępowania

1
Potrzebujemy także:
40 herbatników petit beury
wódkę do moczenia herbatników- około 100 ml
wiórki kokosowe
4-5 łyżek syropu malinowego
4-5 łyżek wody

Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku, a następnie przesianą przez sitko mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. Wlewamy do kwadratowej tortownicy (o boku około 24-26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 150-160 stopni, wyciągamy z piekarnika, studzimy.
Krok 1 - Pijak foto
2
Syrop malinowy mieszamy z wodą i powstałym płynem nasączamy ostudzony biszkopt.
Krok 2 - Pijak foto
3
Przygotowujemy krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gorącego mleka i ciągle mieszając gotujemy budyń, studzimy. Dobrą margarynę (użyłam Kasi) lub masło miksujemy i dodajemy po trochu lekko ciepły jeszcze budyń.
Krok 3 - Pijak foto
4
Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję, dodajemy rodzynki i mieszamy dokładnie łyżką.
Krok 4 - Pijak foto
5
Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę kremu, wyrównujemy powierzchnię. Herbatniki moczymy z obu stron w wódce (tylko zanurzamy i od razu wyciągamy), układamy na kremie.
Krok 5 - Pijak foto
6
Na herbatnikach rozsmarowujemy równomiernie pozostały krem, na którym układamy nasączone w wódce herbatniki. Przygotowujemy polewę: Margarynę lub masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao i mieszamy do czasu aż powstanie jednolita konsystencja. Polewamy herbatniki. Gdy polewa lekko zastygnie, posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi. Podajemy schłodzone.
Krok 6 - Pijak foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.05.2017 07:38
smaczne ciasto
agnieszka214 31.10.2013 09:43
pyszne to ciasto robie je czasami
Aga123 07.06.2013 18:07
znam te ciasto, jadłam, ale nie robiłam, dzięki za przepis, pyszne
pacpaw 05.02.2012 18:54
stary dobry pijak :o)
ziutula
ziutula 04.02.2012 13:24
też dawno nie jadłam a robiłam chyba z naście lat temu....przypomniałaś o dobrym ćiachu
Mysiunia 04.02.2012 10:31
piękny i smaczny :)
sylwia / sytofala 04.02.2012 00:35
wspaniale wygląda
gosia47-47 03.02.2012 21:29
pycha
Agnieszka_B 03.02.2012 21:23
Oj dawno nie robiłam tego ciasta. I już prawie zapomniałam jakie jest pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak