Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż do sushi – wyrazisty

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do sushi 220 g
ocet ryżowy 75 ml
cukier 3 łyżki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż do sushi – wyrazisty

Ryż kilkukrotnie płuczę. Następnie w sitku wstawiam do zimnej wody na 20-30 minut (w tym czasie ryż zwiększy swoją wagę do około 300g). Ponownie płuczę. Zalewam 300ml zimnej wody mineralnej. Zagotowuję na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszam do minimalnego, a ryż przykrywam. Gotuję pod przykryciem (bez podglądania) 15 minut. Tak przygotowany ryż (wagowo będzie około 600g) przekładam do miski i odstawiam do ostygnięcia. Ocet ryżowy (około 6 łyżek) wlewam do rondelka. Dodaję cukier oraz sól. Podgrzewam na małym ogniu nieustannie mieszając, aby cukier i sól się rozpuściły (co chwila zdejmowałem rondelek z ognia i mieszałem „w powietrzu”, aby zaprawa się nie zagotowała). Przygotowaną zaprawę studzę. Tak przygotowana miksturą polewam wystudzony ryż. Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut, aby ryż wchłonął zaprawę. Mam gotowy ryż do sushi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.01.2013 10:45
ładnie wygląda więc z chęcią bym spróbowała.
Miki 04.04.2012 20:59
hmmm
zuzanna_z 27.03.2012 12:41
extra
BernadettaP 05.02.2012 09:56
Widzę, że zmierzyłeś się w końcu z sushi :) Brawo !
MAR3STA 04.02.2012 16:09
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak