Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kurczaka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 szt
marchew 1-2 szt
korzeń pietruszki 1 szt
seler nieduży kawałek
por nieduży kawełek
pieprz ziarnisty 4-5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 szt
ziele angielskie 2-3 szt
kapusta włoska nieduży kawałek
kostka rosołowa 1 szt
pietruszka
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kurczaka

Umyte mięso wrzucić do zimnej wody i zagotować. W trakcie gotowania na powierzchni wody pojawią się tzw. "szumowiny", które najlepiej zebrać łyżką cedzakową. Po zebraniu dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora, cebulę, kawałek kapusty włoskiej, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu (jeśli się zagotuje może zmętnieć) przez około 1-1,5 godziny. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kostkę rosołową, kawałek natki pietruszki i odrobinę soli. W trakcie gotowania można podlewać zimną wodą, powinien być bardziej klarowny dzięki temu. Podawać z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 27.02.2012 07:03
kocham rosół
MAR3STA 18.02.2012 08:57
domowy najlepszy
kate.500 16.02.2012 07:39
moja ulubiona zupa
Karmel 09.02.2012 12:09
uwielbiam taki rosołek
joanna77 09.02.2012 11:56
ja tez lubię
foczka-ks 03.02.2012 23:43
uwielbiam
foczka-ks 03.02.2012 23:43
uwielbiam
SmacznaPyza 03.02.2012 20:51
dobry rosół jest pyszny i zdrowy, ale na pewno nie taki z kostką rosołową
halina17 03.02.2012 20:12
dobry rosół , rozgrzewający w mroźne dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak