Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na ryżu podany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 0,5 kg
marchew 0,5 kg
korzeń pietruszki 20 dag
seler 10 dag
cebula 0,5 kg
kapusta biała 0,5 kg
kostki rosołowe 2 szt
ryż 1-2 woreczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na ryżu podany

Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w półksiężyce (lub drobniej jeśli nie lubimy dużych kawałków cebuli). Kapustę poszatkować. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i podsmażyć, po czym przełożyć do innego naczynia. Na tym samym tłuszczu smażyć w kolejności jarzyny: marchew z selerem i pietruszką, cebulę, kapustę (przy kapuście można dodać trochę wody) i przekładać je do mięsa. Kostki rosołowe rozpuścić w wodzie i podlać całość. Dusić na wolnym ogniu około pół godziny. Do dania można dodać pieczarki - wtedy kroimy je w talarki i smażymy przed kapustą (puszczą wodę i nie trzeba podlewać kapusty) i paprykę - kroimy w kostkę - ona z kolei oprócz smaku nadaje potrawie ciekawszy wygląd. Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 05.05.2012 16:16
super
Robert10 09.02.2012 15:56
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak