Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duńska jabłkówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sucharki 4 kawałki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 4 łyżki
sok z cytryny 1 szt
Goździki całe Prymat 3 szt
cynamon 1 szczypta
jabłko winne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Duńska jabłkówka

Cytrynę wyszorować, sparzyć, otrzeć skórkę z cytryny.
Jabłka umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne.
Sok z cytryny wymieszać ze szklanką wody, cukrem, skórką cytrynową i goździkami.
Gotową zalewą zalać pokrojone jabłka na ćwiartki, gotować.
Rozgotowane jabłka przetrzeć przez sito, dodać 2 szkl wody, zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do przetartych jabłek,mieszając zagotować.
Zupę gorącą wlewać na talerze, posypać pokruszonymi sucharkami.
Przybrać kleksami bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 19.08.2016 19:07
ciekawa propozycja
staropolanka5 03.02.2012 23:53
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak