Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po fińsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 700 g
jajko 2 szt
cebula 100 g
mleko 0,5 szkl
olej 2 łyżki
sól
filety śledziowe 600 (zielone)

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po fińsku

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, gotować na połowę miękkie.
Odcedzić, ostudzić, pokroić ziemniaki w plastry.
Cebulę obrać, drobno posiekać.
W dobrze wysmarowanym tłuszczem rondlu ułożyć warstwę ziemniaków, posypać solą i cebulą, na której położyć śledzie. Wierzch posypać mąką i zalać olejem. Piec w piekarniku na bardzo małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlać do rondla rozmieszane jaja z mlekiem, zapiec bez przykrycia w piekarniku przez 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak