Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos - najlepszy mojej mamy - na dziczyźnie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 mała główka
cebula 1 średnia
dziczyzna 1,2 kg
smalec 100 g
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
ziele angielskie 7 ziaren
sól
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
grzyby suszone 1 szklanka
boczek 400 surowy bez kości
kapusta biała 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos - najlepszy mojej mamy - na dziczyźnie

Dziczyzna - mięso obojętnie z jakiego zwierzęcia i z obojętnie jakiego miejsca- może być zarówno mięso spod żeber, karkówka, łopatka. Można też ze spokojem zamienić mięsem gulaszowym z wołowiny i cielęciny. Mięso takie pokroić w kostkę (ok 3-4 cm w sześcianie), posolić, można trochę popieprzyć i przyprawić czerwoną papryką w proszku, pokroić drobno cebulę i delikatnie podsmażyć na smalcu wraz z mięsem, po czym podlać obficie wodą i wstawić na jakąś godzinę do piekarnika w temp. 200stopni. (piec do miękkości).
Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie na jakieś 30 minut do godziny. Wraz wodą dodajemy je do upieczonego mięsa a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Możemy to chwilę podsmażyć aby lepiej połączyć składniki.

Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie - również do miękkości ok godziny czasu wraz z liściem laurowym, ziarnami przypraw (pieprz, ziele angielskie i owoc jałowca), jeśli jest kwaśna przelewamy świeżą gorącą wodą i zagotowujemy, odcedzamy. Świeżą kapustę szatkujemy i także gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, również z liściem laurowym, pieprzem, jałowcem i zielem angielskim (ziarna dzielimy mniej więcej po połowie). Odcedzamy i łączymy z kapustą kiszoną. Wtedy dodajemy przygotowany gulasz wraz z sosem jaki powstaje. Mieszamy i przesmażamy ze sobą. Możemy ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Najlepszy po kilku przesmażeniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.03.2013 19:20
bigosik mamy jest zawsze najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak