Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa zimowa!

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
cebula 2 sztuki
imbir 1 sztuka
szczypior 1 pęczek
pietruszka 2 średnie
ziemniaki 2 duże
jabłko 1 sztuka
fasola 1 puszka
koper 1 peczek
wino białe 180 ml
tymianek 1/2 łyżeczki
bulion warzywny 3 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
burak do dekoracji
estragon 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa zimowa!

Podsmażamy na oleju posiekany czosnek, szalotki, szczypiorek i starty imbir, ok. 5 min. powinno wystarczyć. Następnie dodajemy fasolę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i jabłko, koperek i estragon, dusimy kolejne 5 minut. Zalewamy winem, dodajemy tymianek i dusimy na dużym ogniu cały czas mieszając aż połowa wina odparuje. Dodajemy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy dalej, aż warzywa będą miękkie. Odstawiamy garnek z ognia i miksujemy zupę blenderem. Na koniec dodajemy jeszcze napój sojowy (ja użyłam tym razem gryczanego) i mieszamy. Zupę podajemy przybraną startym burakiem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 20.02.2012 09:30
świetna zupka
treonina 03.02.2012 18:32
myślę że równie dobrze nadaje się na każdą porę roku! :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak