Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka wg mnie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
sól
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka wg mnie

Kroki postępowania

1
ugotowane, gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę, dzielimy na 4 części
Krok 1 - kopytka wg mnie foto
2
w miejsce 1 części dajemy pół na pół mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko, w rękawiczkach (takich do zmywania)aby nas nie poparzyło, wszystko zagniatamy na jednolitą masę
Krok 2 - kopytka wg mnie foto
3
z powstałego ciasta formujemy wałek i tniemy go po ukosie tworząc kopytka
Krok 3 - kopytka wg mnie foto
4
wrzucamy je na gotującą i posoloną wodę, od chwili wypłynięcia gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty. Podajemy z zarumienioną cebulą i surówką.
Krok 4 - kopytka wg mnie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 18.02.2012 19:37
u mnie często goszczą na talerzu :)
kuklik 05.02.2012 19:07
u mnie jeszcze posypują cukrem
teresa18 04.02.2012 15:55
oczywiście że tak, dlatego używam rękawiczek aby sobie rąk nie poparzyc
SmacznaPyza 04.02.2012 14:07
czy ziemniaki muszą być gorące?
ziutula
ziutula 04.02.2012 13:27
dobre kopytka zawsze mile widziane na talerzu...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak