Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z żółtym serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka wieprzowa 30 dkg
tłuszcz 2 łyżki
masło 3 łyżki
jajko 2 szt
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
rosół 1/2 szklanki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
ser żółty 4 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z żółtym serem

Wątróbkę myjemy i kroimy na kawałki,cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę,następnie podsmażamy ją na rozgrzanym tłuszczu ,podlewamy kilkoma łyżkami wody przykrywamy i dusimy kilka minut.Osobno przyrumieniamy cebulę i po jej ostudzeniu mielimy dwukrotnie razem z wątróbką..Do zmielonej wątróbki dodajemy ser masło,jajka i przyprawy i całość dokładnie ucieramy,następnie wlewamy kilka łyżek rosołu i mieszamy aby masa nie była zbyt gęsta.Formę smarujemy tłuszczem wysypujemy bułką tartą i wykładamy masę.Pieczemy w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 31.08.2013 16:48
ciekawe połączenie
smakowita 17.04.2012 18:27
ciekawy przepis ,z serem jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak