Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golabki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 glowka
ryż 1 szklanka
karkówka 1/2 kg
cebula 1
Wywar: 1 litr
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Golabki

W pierwszej kolejności główkę kapusty bardzo dokładnie myjemy, a następnie wycinamy głąb i bardzo delikatnie obrywamy liście kapusty. Liście sparzamy gorącą wodą. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie studzimy i odcedzamy. Karkówkę bardzo dokładnie mielimy. Cebulę obieramy, myjemy pod ziemną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie kroimy ją w kostkę. Cebulę szklimy. Ugotowany ryż, zeszkloną cebulę oraz mięso mielone mieszamy ze sobą bardzo dokładnie. Masę doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i bardzo dokładnie mieszamy. Na każdy liść nakładamy przygotowany farsz, a następnie zwijamy gołąbki. Garnek, w którym będziemy gotować gołąbki okładamy liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy wywarem i gotujemy na średnim ogniu przez około 30 -40 minut, żeby kapusta była miękka. Na koniec gołąbki można polać jakimś sosem lub posypać drobno posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 26.04.2012 18:01
pyszności
owocówka 03.02.2012 21:33
pięknie podane :D
Emilia22 03.02.2012 16:08
super
Anio?eczek 03.02.2012 15:44
pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak