Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sycylijski mrożony deser cassate

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

blat do tortów 1 op.
śmietanka kremowa 600ml
cukier puder 6 łyżek
fix do bitej śmietany
rodzynki 3 łyżki
orzechy włoskie 2 łyżki
pistacje 1 łyżka
sok z cytryny
brązowy cukier 2łyżki
mięta
twarożek 500 g (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sycylijski mrożony deser cassate

Zacznijmy najpierw od orzechów , grubo siekamy , następnie rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć . Owoce tj, mamy np. truskawki, maliny , jeżyny czy agrest myjemy i osuszamy , truskawki pokroić na kawałki , agrest przekroić na pół , maliny i jeżyny zostawić w całości . Z soku z cytryny , brązowego cukru i pół szklanki ciepłej wody przygotujmy poncz i wystudż . Następnie śmietanę ubijamy z cukrem i fixem , odłóż 6 łyżek do dekoracji , twarożek zaś wymieszaj z owocami orzechami i rodzynkami , dodaj bitą śmietanę . Szklanka wycinamy 12 okrągłych z blatów . Przygotuj 6 kokilek ( jak do sufletów ) i wyłóż je folią spożywczą , na dnie układamy po biszkoptowym okręgu , nasącz ponczem , na biszkopty przełóż masę , lekko dociśnij przykryj drugim okręgiem , tez nasącz ponczem , wierzch przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny ,a przed podaniem udekoruj bitą śmietaną , owocami i gałązkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 15.02.2012 09:26
polecam..
babcia
babcia 15.02.2012 09:16
podoba mi się
Wojt@s
Wojt@s 12.02.2012 20:41
extra
Anio?eczek 03.02.2012 15:46
fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak