Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 1
jabłka 50 dag
cukier 5 łyżek
masło 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
sól
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
masło 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
woda letnia 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jabłkami

Mąkę przesiać przez stolnicę. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, dolewając wodę. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Owoce podsmażyć na maśle, aby sok odparował. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy. Za pomocą szklanki wyciąć krążki. Na każdym krążku ułożyć po łyżeczce farszu, dokładnie zlepić. Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować ok. 2 minut aż wypłyną. Masło roztopić, lekko przyrumienić. Wsypać bułkę tartą i cynamon. Gorące pierożki polać masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.08.2012 09:17
tez tak robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak