Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyzowany olej z czosnkiem i papryczką chilli

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na aromatyzowany olej z czosnkiem i papryczką chilli. Pachnący olej, który możesz samodzielnie zrobić w domu i który wykorzystasz do sałatek, dipów czy past.

Składniki:

papryczka chili 2 sztuki
czosnek 6 ząbków
olej 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyzowany olej z czosnkiem i papryczką chilli

Aromatyzowany olej jesteś w stanie zrobić w domu samodzielnie. Krojąc papryczki chili uważaj - najlepiej załóż rękawiczki. Jeśli chcesz, aby olej był pikantny dodaj pestki papryczki. Jeśli nie, usuń je dokładnie i nie dodawaj do oleju.

Wersja 1

Świeże papryczki chilli i obrane ząbki czosnku zalej olejem. Odstaw płyn na 3 tygodnie. Po tym czasie oleju używaj do sałatek, smażenia grzanek, doprawiania dań na ostro.

Wersja 2

Podgrzej olej, ale nie wolno doprowadzić go do wrzenia. Świeże papryczki chilli i obrane ząbki czosnku dodaj do oleju. Trzymaj je ok 2-3 minut. Ostudź i zlej do buteleczki. Olej jest gotowy do spożycia.

 

Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem wykorzystasz do grzanek, dipów, sosów sałatkowych czy wzbogacania smaku past z warzyw. Możesz używać go jako bazę do marynowania mięsa czy smażenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak