Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne pyzy ziemniaczane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 1
boczek 15 dag
masło 2 lyzki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne pyzy ziemniaczane

W pierwszej kolejności ziemniaki obieramy, a następnie bardzo dokładnie myjemy. 1/3 obranych ziemniaków gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości, Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odkładamy, żeby ostygły. Ostudzone ziemniaki mielimy maszynką. Resztę obranych ziemniaków ( nie ugotowanych!) trzemy na tarce o małych oczkach. Ze startych ziemniaków usunąć powstałą wodę. Surowe ziemniaki solimy do smaku według własnego uznania. Ziemniaki surowe starte na tarce oraz ziemniaki ugotowane i zmielone mieszamy razem, a następnie z ugniecionego ciasta formułujemy kuleczki. Kluski ziemniaczane gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości ( aż wypłyną na wierzchu). Boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę wraz z pokrojonym boczkiem, a następnie polewamy tym ugotowane i odcedzone kluseczki ziemniaczane. Jeśli ktoś woli to kluski można polać tylko rozpuszczonym tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 27.06.2012 11:14
pyszne :)
owocówka 03.02.2012 21:33
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak