Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki ryż

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędlina ok. 20 dag
cebula 2 sztuki
marchew 2 sztuki
jabłko 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
ryż 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki ryż

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wędlinę[boczek,kiełbasę]pokroić w kostkę albo paski.Przesmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Marchew obrać,umyć zetrzeć na grubych oczkach tarki. Zetrzeć też obrane jabłko. Na patelni rozgrzać ponownie olej zeszklić cebulę, dodać marchew i jabłko chwilę smażyć.Podlać wodą i dusić aż jabłka zaczną się rozpadać.Dodać podsmażoną wędlinę, jeśli trzeba podlać wodą i razem dusić doprawić do smaku. Smak sosu powinien być dość wyrazisty.Ryż ugotować w osolonej wodzie albo z dodatkiem przyprawy kuchennej.Osączyć dodać do sosu i wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak