Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana przekąska

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 30 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
ziemniaki
woda 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana przekąska

Do mięsa dodać bułkę tartę, wodę albo mleko, obraną drobno posiekaną cebulę. Wbić jajko, zarobić masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić, przekroić na połowy. Łyżeczką lekko wybrać środek ziemniaka (wgłębienie można posmarować roztrzepanym jajkiem). Na każdy ziemniak nakładać przygotowany farsz. Na patelni rozgrzać olej, położyć ziemniaki farszem do dołu. Chwilę smażyć na średnim ogniu, później odwrócić i obsmażyć stronę z ziemniakami. Gorącą stronę z farszem obsypać startym żółtym serem, albo obłożyć paskami sera. Podawać ze sosem twarożkowo-śmietankowym ze szczypiorkiem, albo innym ulubionym. Ziemniaczaną przekąskę można przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku i dopiero obsypać serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 26.03.2012 19:46
apetyczne
iziona 03.02.2012 14:00
Fajny pomysł na ziemniaki
Anio?eczek 03.02.2012 08:50
Ciekawy pomysł, wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak