Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia w cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kutia 1 puszka
mąka szymanowska 0,5 kg
drożdże 50 g
mleko 0,5 szkl
masło lub margaryna 150 g
jajko 2 szt
białko 1 szt
sól szczypta
cukier 100 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia w cieście

Kroki postępowania

1
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzelić je na 2 części. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty
Krok 1 - Kutia w cieście foto
2
Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki.
Krok 2 - Kutia w cieście foto
3
Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki.
Krok 3 - Kutia w cieście foto
4
Białko roztrzepać widelcem, posmarować ciasto. Piec w 180 stop.przez 40 minut. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Kutia w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 02.12.2012 13:23
to raczej makowiec a nie kutia
treonina 14.05.2012 18:37
świetne!
stokrotka 03.02.2012 09:04
mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak