Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pistacjowe ciasteczka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/3 szklanki
pistacje 8 dag
masło 10 dag
żółtko jajek 1
sól
Polewa:
sok z cytryny 1 lyzka
woda 2 lyzki
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pistacjowe ciasteczka

CIASTO: Mąkę dokładnie mieszamy z cukrem oraz ze szczyptą soli. Do tego dodajemy masło oraz wbijamy jedno żółtko. Pistacje bardzo drobno siekamy, a następnie dodajemy do ciasta. Ciasto zwijamy w folię i odkładamy do lodówki na około jedną godzinę. Po upływie tego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, a później rozwałkowujemy, a następnie wycinamy za pomocą foremek ciasteczka. Formę obkładamy papierem do pieczenia, a na niej układamy wykrojone foremkami ciasteczka. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10- 15 minut. Upieczone ciasteczka( koniecznie ostudzone!) polewamy lukrem.

LUKIER: cukier puder dokładnie mieszamy z wodą, a później dodajemy do tego sok z cytryny i również bardzo dokładnie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 01.04.2012 09:29
smaczne
pioge7 04.02.2012 09:02
ale super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak