Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynka

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
cytryny
budyń waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynka

Biszkopt:
5 jajek,
szkl. cukru,
szkl. mąki pszennej.

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Łyżką wymieszać z
mąką. Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć papierem i natłuścić. Wylać ciasto. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą stronę.

Krem budyniowy:
2 szkl. wody,
2 cytryny,
szkl. cukru,
2 jajka,
duży budyń waniliowy.

1 1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką z cytryn oraz cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać budyń i rozkłócone jajka, dobrze wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt.

Krem śmietanowy:
2 łyżki żelatyny,
1/2 l śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, dolać wodę, tyle, by była pełna szklanka. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietanę ubić z pudrem, dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Schłodzić.

Dodatkowo:
2 paczki herbatników,
cytryna,
3/4 szkl. wody.

Wodę zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym.

Lukier:
sok z 1 cytryny,
10 dag cukru pudru.

Sok z cytryny rozprowadzić z cukrem pudrem i równo polukrować herbatniki. Włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 23.08.2013 21:55
Wygląda bardzo smakowicie :-) Pycha
Anna133 01.08.2013 21:10
znam to ciasto jest super i nie ejst kwaśne za bardzo
Iwusia 15.05.2013 21:31
fantastyczne ciasto
caralajna 06.01.2013 07:51
wygląda niezwykle apetycznie
tomek18 29.07.2012 14:38
pyszne ciasto
Dorota59 03.02.2012 15:53
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak