Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec supersmarowny.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina wędzona 50 dag
cebula 1 duża szt
czosnek 4 spore ząbki
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec supersmarowny.

Słonina,którą kupiłam była nasolona więc nie soliłam smalcu.W razie zakupu nieosolonej trzeba doprawić. Pokroiłam ją na malutkie skwarki.Włożyłam do rondla z grubym dnem i na małym ogniu podgrzewałam, by tłuszcz się wytapiał. W międzyczasie obrałam cebulę i czosnek. Drobno pokroiłam. Gdy skwarki zaczęły się ładnie rumienić wsypałam pieprz i dołożyłam cebulę i czosnek.Smażyłam aż się zeszkli. Po wyłączeniu kuchenki zostawiłam tłuszcz w rondlu,aż lekko przestygł i dodałam 2 łyżki zimnej wody,zamieszałam. Przelałam całość do kamiennego dzbanuszka i wstawiłam do lodówki.Po ok.15 minutach wymieszałam jeszcze raz. Dzięki dodatkowi wody smalec ma luźniejszą konsystencję.Świetnie się smaruje i skwarki są miękkie. Polecam ten sposób.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 26.03.2013 15:31
oj, dawno nie robiłam
PaniMISIOWA 25.03.2012 23:10
mniam mniam!
katarzynka455 04.02.2012 11:27
nigdy z wodą nie robiłam ale muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak