Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka w lukrze

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 i 3/4 szklanki
mleko 1,5 szklanki
masło 1/2 szklanki
rodzynki 8 dag
drożdże 40 dag
jajko 4
sok z połowy cytryny
cukier wanilinowy 16 g
cukier 8 łyżek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Babka w lukrze

Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, dodać pół łyżki cukru, połowę mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka z pozostałym cukrem ubić w ciepłej kąpieli. Dodać cukier wanilinowy, ubijając. Naczynie wyjąć z ciepłej kąpieli. Dodać zaczyn, mieszając. Dodawać porcjami resztę mąki, letnie masło, sól, sok z cytryny i wyrobić. Białka ubić na pianę i wraz z oprószonymi mąką rodzynkami dodać do ciasta, krótko wyrobić. Do natłuszczonej i oprószonej formy położyć ciasto, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoić objętość. Piec ok. 70 minut w temp. 180 stopni C. Wystudzoną babkę polać lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 02.02.2012 19:59
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak