Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 10 dag
drożdże 2 dag
jajko 4
cukier 8 łyżek
mleko 3 łyżeczki
sól
rodzynki
lukier
cukier puder 20 dag
sok z cytryny
rum 50 ml
woda 6 łyżek
ocet 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Sporządzić rozczyn z drożdży, mleka, 25 dag mąki, cukru i podgrzać. Do pozostałej mąki dodać rozczyn, jaja i sól. Wyrobić, dodać rozpuszczoną margarynę, wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Wsypać rodzynki, wymieszać. Lukier: Cukier zalać wrzącą wodą. Dodać ocet i gotować, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Lekko ostudzić, przelać do miski, utrzeć do białości. Dodać sok z cytryny i rum.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 02.02.2012 20:00
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak