Przepis i sposób przygotowania na: knedle z cytrynowym sosem
DROŻDŻE MIESZAMY Z 1/2 SZKLO. MLEKA, ŁYŻKA MĄKI, 2 ŁYŻKI CUKRU. MIESZAMY RESZTE MĄKI ROBIMY DOŁEK I WLEWAMY ROZCZYN, I ODSTAWIAMY. RESZTĘ MLEKA I CUKRU MIESZAMY I ROZTAPIAMY MASŁO, JAJKA I SÓL, ZAGNIATAMY Z ROZCZYNEM, FORMUJEMY 12 KNEDLI, PRZYKRYWAMY I ODSTAWIAMY.
SOS;
JAJKA I CUKIER UBIJAMY NA PARZE AŻ ZGĘSTNIEJĄ I DODAJEMY SOK Z1/2 CYTRYNY I SKÓRKI Z 1/2 CYTRYNYZDEJMUJEMY Z OGNIA I UBIJAMY JESZCZE 5 MIN. I DODAJEMY WINA.
MASŁO ROZTAPIAMY I ZAGOTOWUJMY Z CUKREM I MLEKIEM, WKŁADAMY KNEDLE GARNEK PRZYKRYWAMY WILGOTNĄ ŚCIERKĄ A NASTĘPNIE POKRYWKĄ GOTUJEMY 30 MIN. WYJMUJEMY I POLEWAMY SOSEM.