Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos do drobiu i ryb

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
mąka przenna 1 łyżka
rosół z kury Kucharek 2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 22% 2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 0,5 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do drobiu i ryb

Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem i chwilę gotować, aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Żółtka rozetrzeć ze śmietaną, dodać kilka łyżek sosu, połączyć z resztą sosu i wymieszać. Doprawić solą czosnkową, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać do drobiu, białego mięsa i gotowanych ryb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 02.03.2011 14:57
sos
Barbara55 05.11.2010 15:03
dobry sos to podstawa
patelka 21.07.2010 08:31
sosik już wypróbowany:)
patelka 21.07.2010 08:30
sosik już wypróbowany:)
kasiaw 19.05.2010 23:06
ja również uwielbiam sosy spróbuje napewno
remprzem 20.04.2010 22:40
brzmi smacznie + napewno wzprobuje + moj maz jest smakoszem ryb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak